Tisztítás és Tárolás

Az ékszerek tisztítása összetettebb kérdés, mert a foglaláshoz, fűzéshez használt anyagokat is figyelembe kell venni.

Nemesfémek tisztítása:

Az arany, ezüst, titán és az orvosi fém időtállóak, kevéssé kopnak és a vízzel való tisztítás nem árt nekik. A lerakódott szennyeződéseket, fogkefével érdemes néha eltávolítani.

A réz tisztítása:

A réz szintén tartós, a víz nem árt, viszont könnyen oxidálódik viselés közben, vagy akár párás levegőn is.  Az ékszerek sima vízzel való lemosása alkalmazható, de mosogatáshoz, tisztálkodáshoz vegyük le. A természetes feketedést megszüntethetjük,ha puha kendővel alaposan áttöröljük.Vizzel való érintkezés esetén szárítsuk meg.

A réz közkedvelt olcsó alapfém, így ezüstözött, aranyozott kivitelben népszerűek. Sajnos ezek a bevonatok nem örök életűek, viselet során kopnak, ezért mindenféle extra behatástól óvni érdemes az ilyen ékszereket. 

És itt említeném meg az egyéb anyagokat különösen a fém sodronyokat, ismeretlen összetételű fém láncokat, egyéb kiegészítőket és alkatrészeket. Ha nem tudjuk pontosan, hogy milyen anyagból vannak jobb az elővigyázatosság. Ha nem nemesfémből vagy orvosi fémből vannak akkor általában könnyen oxidálódnak ezért távol kell tartani a víztől, szappantól.

 

Miért feketedik meg az ezüst?

Először is tisztázzuk, hogy miért és hogyan alakul ki ez a feketedés az ezüstékszereken. Mi is ez valójában?

Az ezüstöt az ezüst-szulfid színezi sötétre. Ez egy természetes kémiai folyamat során keletkezik. Ha az ezüst a kénnel találkozik, úgynevezett ezüst-szulfid réteg képződik a felületén.

Hol és hogyan találkozhat kénnel az ezüst ékszerünk?

Az ezüst ékszerek már a szabad levegőn is megfeketedhetnek a levegő kéntartalma következtében, ami elsősorban a kipufogógázokból származik.

A különböző kozmetikai cikkek, krémek gyakran ként tartalmaznak, ami az ezüst felületén igen gyorsan ezüst-szulfidot képez.

Az elszíneződés gyakran lehet a bőrünk izzadságától is. Az izzadtság rendszerint savas kémhatású, összetétele és mértéke egyénileg változik! Számos oka lehet, a hormonális eltéréstől a gyógyszer mellékhatásokig, stb.

 A termálvíz sem barátja az ezüstnek, ezért, ha gyógyvizekben lubickolunk, érdemes előtte levenni, mert nagyon gyorsan megfeketedhetnek a gyönyörű ezüstékszereink.

Megakadályozás:

A feketedés elkerülése érdekében manapság az ezüst ékszereket bevonattal látják el úgymint pl. ródium, ami nagy kopásállósága és kémiai ellenálló képessége folytán sokáig megőrzi fehér színét és csillogó fényét, de akár az antikolás vagy az aranyozás is jó megoldás lehet. 

Tárolás:

Mint azt már korábban említettük az ezüst ékszerek elszíneződését okozhatja a levegőben lévő kén tartalom is, ami elsősorban a kipufogógázokból származik. Ezért fontos, hogy megfelelően fénytől védett, száraz helyen tároljuk ezüst ékszereinket, ha nem viseljük. Ez lehet egy saját lezárt dobozban, így azok biztosan nem sérülnek meg és nem feketednek be.

Hogyan tudjuk eltávolítani illetve megelőzni a feketedést az ezüst ékszeren?

Ha sima az ékszer felülete, akkor egyszerűen speciális ezüsttisztító kendővel finoman átdörzsölve el tudjuk távolítani az ezüst-szulfidot. 

Ha a mélyedésekben vagy olyan helyen van az elszíneződés, ahol nem férünk hozzá, akkor használjon erre a célra speciálisan kifejlesztett ezüsttisztító folyadékot.

De próbálkozhat különböző házi praktikákkal is, amelyekből egyet (amit természetesen már mi is kipróbáltunk) megosztunk Önnel:

Gyöngy ékszerek tisztítása

Langyos vízzel, puha ronggyal törölgessük át. Sportolás közben ne hordjuk őket. Ne tisztítsuk szappannap, tisztítószerrel, fogkrémmel, fogkefével.

Kapcsolat