Kőtipusok

A drágakövek, olyan ásványok, melyek természetes geológiai folyamatok során képződtek, meghatározott kémiai összetétellel, kristályszerkezettel bírnak és az ezekből következő optikai tulajdonságai határozzák meg.

A színes drágakövek értékét leginkább a színe határozza meg. A zárványosság, csiszolás jobban a háttérbe szorul, mint a gyémántnál. Egy zárványosabb, intenzív színű kő többet érhet, mint egy zárványmentes, de kevésbé intenzív színű drágakő.

Gyémánt

A gyémánt a legkeményebb ismert természetben előforduló ásvány. Kedvező optikai tulajdonságai miatt „ A drágakövek királynője” címet viseli. Rendkívül kopás és törésálló. Keménysége a Mohs-féle keménységi skála alapján 10-es és 140-szer keményebb, mint a rubin és zafir.

A gyémántok értékét négy tulajdonságuk alapján osztályozzák:

  • szín
  • tisztaság 
  • csiszolás 
  • tömeg 

Rubin

A gyémánt után a természetben előforduló, második legkeményebb drágak. Keménysége 9-es a Mohs-féle skálán. Színe a tiszta galambvérszerűtől, a nem teljesen átlátszó, zavaros és foltos példányokon át, a világosabb vagy sötétebb, kékes, ibolyás, sárgás és barnás árnyalatig terjed. A rubin igen kemény és ellenálló drágakő.

Zafír

Szintén a második legkeményebb drágakő helyén áll a zafír, keménysége 9 Mohs. A korund csoportba tartozó, nem vörös színű drágakő a zafír. Tehát, a vörös kivételével minden drágakő-minőségű korund zafír. A zafír előfordul színtelen, piros, kék, lila, zöld, sárga, stb színekben. A zafír egy kiváló minőségű, nagy keménységű drágakő.

Topáz

Leggyakrabban színtelen, sárgás, vörösesbarna, világoskék, azonban szinte minden színben megtalálható. A Mohs-féle keménységi skála szerinti 8,0-as keménységű drágakő. Ellenálló drágakő, bár tökéletes hasadása miatt a nagyobb ütéseket nem bírja.

Smaragd

A smaragd, a berill nevű ásvány zöld színű változata. Színárnyalata a fűzöld és az almazöld között van. Általában minnél szebb és sötétebb a  színe, annál nagyobb az értéke is. Tökéletes átlátszóság és szép szín együtt meglehetősen ritkán fordul elő. Keménységi foka 7,5 – 8 Mohs-ig terjed.

Akvamarin

A smaragdhoz hasnolóan, a berill nevű ásvány egyik változata. Színe az égkéktől egészen a tengerkékig terjed. A kisebb kristályai általában tiszták, átlátszóak, míg a nagyobbak már zavarosak lehetnek. Keménysége 7,5 - 8 a Mohs-féle skálán. Mivel nagyobb mennyiségben fordul elő, az olcsóbb drágakövek közé tartozik.

Cirkon

A cirkon a természetben gyakran előforduló ásvány, így értéke is sokkal alacsonyabb, mint a többi drágakőhöz képest. Színe általában átlátszatlan vagy sárgásbarna, vörösesbarna, rózsapiros, szürke, zöldes vagy fekete. Ékszerekben az átlátszó változatait használják fel. Keménysége 7,5 Mohs.
Fénytörése és színszórása jelentős, ennek köszönhetően gyémánhoz hasonló ragyogással rendelkezik. A drágakőiparban használt színtelen és akvamarinkék cirkonok mesterséges beavatkozásnak köszönhetik szinüket.

Turmalin                                                                                                      

 Ez a drágakő szinten minden színben előfordul, sőt, egy kristályon belül több szín, színárnyalat is gyakori.A legnagyobb színgazdagsábbal bíró drágakő. Mohs-féle skála szerint 7-7,5 a keménysége.

Ametiszt

A drágakövek kvarc csoportjának lila tagja. Színe a világoslilától egészen a mélyliláig változhat. Nem szabad kitenni tartós és erős napsugárzásnak, mert a színe esetleg kifakulhat.

Apatit

A sárga, kékeszöld, barna, zöld, bíbor változatai ismertek. Mohs-féle skála szerint 7-7,5 a keménysége. Előfordulása: Norvégia, Svájc, Mexikó, Svédország, Dél-Afrika, USA, Kanada, Oroszország

Larimar

A larimar a pektolitok családjába tartozó ritka kék színű kő. Kék színét a kalcium és a réz adja. Mintázata a tengerben fénylő napsugarakra emlékeztet. Az egész világon csak egy lelőhelyen található meg, Dominikában. Lávakő repedésekben fordul elő, melyek vulkanikus kitörések által jöttek létre és különleges tű alaku formában kristályosodik. Vörös és barnás színű is lehet, melyet a kristály mátrixban előforduló vasoxidtól kap. A legértékesebb kövek intenzív kék színűek. A larimart a szerelem kövének is nevezik 

Türkiz

Törökországról kapta a nevét, mivel ott fedezték fel legelőször.

 

Kapcsolat